Легка атлетика

На Олімпіаді-2024 срібну призерку спершу дискваліфікували, а потім повернули медаль

У кенійської бігунки Фейт Кіп’єгон спершу відібрали, а потім повернули срібну медаль Олімпійських ігор-2024. Сталося це на десятий день змагань у жіночому забігу на 5000 метрів.

На п’ятий день змагань з легкої атлетики відбувався фінал жіночого бігу на дистанції 5000 метрів. У фіналі через кваліфікацію відібралося 16 спортсменок. Україна представниць у цій дисципліні на Іграх не мала.

На перших дистанціях у 1000 та 2000 метрів лідирувала норвежка Каролін Гровдаль, за нею бігла італійка Надія Баттоклетті, трійка лідерів замикала кенійка Беатріс Чебет.

Потім лідерство ненадовго взяла представниця Ефіопії Гудаф Цегай, другою була кенійка Фейт Кіп’єгон, а третє місце займала третя представниця Кенії — Маргарет Кіпкембой.

На останній тисячі метрів вперед вирвалася Чебет, яка була лише четвертою на минулій дистанції та взяла золоті медалі забігу (14:28.56 хвилин), другою до фінішу прийшла Кіп’єгон (14:29.60 хвилин), а трійку призерів сформувала нідерландка Сіфан Хассан, золота призерка Токіо-2020 у цій дисципліні (14:30.61 хвилин).

Після початку святкувань своїх олімпійських медалей кенійки Кіп’єгон та Чебет дізналися, що Фейт буде відсутня на п’єдесталі через дискваліфікацію. Її позбавили срібною медалі Ігор за штовханину з ефіопкою Цегай на передостанньому колі забігу.

Ситуацію з усуненням Кіп’єгон прокоментувала її партнерка по збірній Чебет. Вона вірила у чесність Фейт та справедливість повернення медалі для неї.

“Мені дуже сумно за Фейт, і я сподіваюся, що справедливість переможе. Тому, що вона не зробила нічого поганого. Думаю, що врешті-решт вона отримає медаль”, — сказала Беатріс.

Все ж, апеляція була прийнята, адже журі Всесвітнього комітету легкої атлетики визнали, що дії руками від кенійки не заслуговують на дискваліфікацію. Функціонери вирішили покарати Фейт жовтою карткою до кінця Олімпіади-2024, тому Кіп’єгон отримає срібну медаль Олімпійських ігор-2024 з бігу на 5000 метрів.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x