Гімнастика

Американку Чайлз змусили повернути медаль Олімпіади-2024

Одразу троє гімнасток встигли відсвяткувати й оплакати свої бронзові медалі Олімпіади-2024 у вільних вправах. Чому сталися зміни в результатах, хто тепер отримає нагороди, і як реагують на помилку суддівства.

Під кінець літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі стався ще один скандал із розподілом медалей. Після того, як у легкій атлетиці кілька разів змінювали трійку призерок у бігові на 5000 метрів, схожа історія відбулася й у спортивній гімнастиці. Проте в цьому випадку між змаганнями й рішенням про зміни результатів минув майже тиждень.

За добу до завершення Ігор, 10 серпня, Міжнародна федерація гімнастики (FIG) заявила, що внаслідок вердикту Спортивного арбітражного суду (CAS) результати фіналу вільних вправ серед жінок було змінено. Замість американки Джордан Чайлз бронзову медаль отримала румунка Ана Барбосу.

Що сталося у фіналі вільних вправ
Олімпійською чемпіонкою в цьому виді стала бразилійка Ребека Андраде, а друге місце посіла американка Сімон Байлз. За “бронзову” ж сходинку велася близька боротьба між трьома гімнастками. Згідно з початковими результатами, третє місце посіла румунка Ана Барбосу. Спортсменка отримала ідентичну оцінку зі своєю партнеркою по команді Сабріною Манека-Войня — 13.7, проте випередила землячку завдяки вищим балам за виконання (8 проти 7.9). На пʼятій позиції розмістилася Чайлз з 13.666 бала.

Американка виступала останньою, тож після оголошення її результатів Барбосу почала святкувати, думаючи, що здобула медаль. Проте невдовзі виявилося, що команда США подала протест на оцінку Чайлз, і після повторного перегляду судді додали Джордан одну десяту. З новою оцінкою 13.766 американка випередила обох румунок і завоювала “бронзу”. Момент, коли Ана побачила це й у розпачі випустила з рук прапор Румунії, розлетівся інтернетом.

Та не менш вірусними стали світлини з церемонії нагородження. Коли на пʼєдестал піднялася переможниця Андраде, Байлз і Чайлз вклонилися їй, вшановуючи досягнення бразилійки, яка стала найтитулованішою спортсменкою в олімпійській історії своєї країни. Крім того, вперше на подіумі Ігор у спортивній гімнастиці стояли виключно темношкірі призерки.

Після фіналу деякі експерти й вболівальники почали критикувати суддівство та стверджувати, що румунських спортсменок несправедливо позбавили медалі. Зокрема, пʼятиразова олімпійська чемпіонка з Румунії Надя Коменеч вказала на те, що Сабріні Манека-Войня, яка стала четвертою, зняли 0.1 бала за вихід за килим, якого, на її думку, не було. З оцінкою 13.8 вона могла б стати бронзовою призеркою замість Чайлз або Барбосу.

“Цю вправу необхідно переглянути. Ми мусимо захищати психічне здоровʼя спортсменів та підтримувати їх”, — сказала Команеч на своїй сторінці в X.

Водночас під дописами Чайлз у її соцмережах почали зʼявлятися негативні коментарі з образами й звинуваченнями в тому, що її медаль була “вкраденою”. До критики американки вдалася й сама Войня, проте інша румунка, Барбосу, закликала людей не цькувати будь-кого з гімнасток.

“Я хочу, щоб усі були справедливими та не закидували камінням спортсменок будь-якої національності, — відреагувала на ситуацію Ана. — Ми, спортсмени, просто хочемо виступати якомога краще та отримувати винагороду за наші результати. Проблема була з боку суддівства: у тому, як вони рахували бали й визначали оцінки”.

Федерація гімнастики Румунії подала позов до Спортивного арбітражного суду, і CAS його частково задовольнив. Згідно з рішенням суду, США подали протест на оцінку Чайлз на чотири секунди пізніше за дедлайн. Челендж не мали приймати, якщо його зробили більш ніж через хвилину після виставлення балів. Таким чином американці мали повернути початковий результат — 13.666 бала.

Апеляцію ФГР щодо перерахунку оцінки Сабріні Войня було відхилено. Рішення про фінальну турнірну таблицю та розподіл медалей залишили на розсуд FIG.

Міжнародна федерація гімнастики вирішила, що поверне початкові результати фіналу. Відтепер Барбоса — з “бронзою”, Войня — четверта, Чайлз — пʼята. Хоча, як розповів адвокат румунської федерації в інтервʼю Golazo, вони намагалися добитися, аби “бронзу” розділили між трьома гімнастками, на що були готові обидві сторони: румунська й американська.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) підтвердив, що Чайлз має повернути медаль, а для нагородження Барбосу буде проведено додаткову церемонію.

“Одним оком ми сміємося, а іншим — плачемо, — ідеться в заяві Федерації гімнастики Румунії. — Вітаємо обох наших гімнасток з особливим результатом на Олімпійських іграх у Парижі!”

Олімпійський і спортивний комітет Румунії зазначив, що поважає рішення CAS, але в той самий час називає апеляцію Войня “обґрунтованою, зважаючи на обставини олімпійського фіналу у вільних вправах”. “Жоден спортсмен не заслуговує на таке ставлення, — додали в ОСКР. — Ми віримо в їхню цінність, ми підтримуємо обох спортсменок і Федерацію гімнастики Румунії”.

Мати й тренерка Сабріни Камелія Войня в коментарі GSP зізналася, що донька вкрай чутливо сприйняла новину про те, що в неї все ж таки не буде медалі: “Я не можу повірити в те, що сталося. Ні я, ні Сабрі не хочемо більше чути про гімнастику. Нам погано. Сабрі зачинилася в кімнаті й плаче”.

“Ми розбиті рішенням Спортивного арбітражного суду щодо вільних вправ у жінок, — відреагували на вердикт у Федерації гімнастики США. — Протест щодо оцінки за складність у вправі Джордан Чайлз був поданий з чесними намірами і, як ми вважали, згідно з правилами FIG, аби впевнитися в точному оцінюванні”.

“Упродовж апеляційного процесу Джордан стала обʼєктом постійних, абсолютно безпідставних і надзвичайно болісних нападів у соцмережах. Ми засуджуємо ці атаки й тих, хто до них долучився, підтримував або розпалював їх”.
Сама Чайлз обмежилася двома історіями в Instagram: в одній запостила чотири емоційки з розбитим серцем, а в другій повідомила, що хоче зробити перерву від соцмереж “заради свого психічного здоровʼя”.

Її партнерки по команді підтримали гімнастку. Зокрема, Сімон Байлз написала: “Не опускай голови, олімпійська чемпіонко. Ми любимо тебе”. А Джейд Кері сказала, що не можна “карати спортсменку за чужу помилку”.

“Усі ці розмови про спортсменку, а як щодо суддів? — зазначила Суніса Лі. — Абсолютно неприпустимо. Це жахливо, і мені гірко за Джордан. Я завжди на твоєму боці, Джо”.

Підтримку колегам висловила й новоспечена бронзова призерка Олімпійських ігор Ана Барбосу.

“Сабріно, Джордан, мої думки з вами, — цитує румунську гімнастку Golazo. — Я добре знаю, що вам болить, тому що я проходила крізь схожі стани. Але я вас знаю, і я впевнена, що ви знайдете сили повернутися ще сильнішими. Я щиро сподіваюся, що на наступних Олімпійських іграх ми стоятимемо на одному пʼєдесталі. Це моя мрія”.
“Я пишаюся тим, що змогла повернути Румунію на олімпійський подіум, — додала Барбосу. — Маю надію, що зробила всіх румунів щасливими”.

Для Барбосу ця олімпійська нагорода — перша в карʼєрі, а для Румунії — перша з 2012 року. У Джордан Чайлз з Ігор у Парижі залишилося “золото” командного турніру. Для неї ця “бронза” мала стати першою особистою нагородою на такому рівні, а для Войня — загалом дебютною на Олімпіадах.

Суспільне Спорт

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x