Новини Олімпіади

Троє жінок представляють Афганістан на Олімпіаді-2024 попри заборону Талібану

Афганкам перекрили доступ до занять спортом у рідній країні, але спортсменки, які потрапили на Олімпіаду, продовжують боротьбу за права жінок в екзилі.

“Освіта. Спорт. Наші права” — такі слова були написані на зворотній стороні біба легкоатлетки Кімії Юсуфі під час Олімпійських ігор-2024 у Парижі. У кваліфікаційному раунді своєї єдиної дисципліни на цих змаганнях — бігові на 100 метрів — спортсменка, яка представляє Афганістан, фінішувала останньою з часом 13.42 секунди. Подолавши дистанцію, Юсуфі зняла біб зі своїм імʼям та показала камерам напис, який лишила з іншого боку.

Бігунка пояснила, що прагне бути “голосом афганських дівчат”, чий голос відбирає Талібан, який захопив владу в країні у 2021 році. “Вони не можуть говорити. Я можу”, — цитує Юсуфі Reuters.

Радикальний ісламістський рух суттєво обмежив у правах жінок і дівчат, заборонивши їм, зокрема, здобувати вищу й старшу шкільну освіту та відвідувати спортзали.

“З нас досить, — каже Кімія. — В Афганістані вони [жінки] хочуть мати освіту, вони хочуть займатися спортом”.

Як афганські спортсменки потрапили на Олімпіаду

Афганістан на цих Іграх представляють шість спортсменів, половина з них — жінки. Утім, Талібан не визнає участі атлеток. “Наразі дівочий спорт в Афганістані зупинено. Якщо ним не займаються, як вони можуть потрапити до національної збірної?” — сказав речник спортивного директорату Талібану Аталь Машвані в коментарі AFP.

Усі троє афганських спортсменок, які беруть участь в Олімпіаді-2024, вимушено живуть за межами країни. Так само в екзилі перебувають й очільники Олімпійського комітету Афганістану, що є визнаним у МОК. Саме вони відповідали за організацію жіночої частини збірної.

Крім того, Афганістан виступає на змаганнях не під білим прапором, який увів Талібан, а під звичним чорно-червоно-зеленим стягом. На церемонії відкриття Ігор-2024 його несли велосипедистка Фаріба Хашимі та бігун Ша Махмуд Нур Захі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x