Єдиноборства

Допуск боксерки спричинив скандал на Олімпіаді-2024: розслідування ситуації

Учасниця Олімпіади-2024 не пройшла “тест на стать” на минулому чемпіонаті світу під егідою відстороненої федерації: що відомо про ситуацію, яку позицію має МОК, та як реагують боксерки.

Один з боїв у жіночому боксі на літніх Олімпійських іграх-2024, що тривають у Парижі, спричинив дискусії навколо допуску до змагань представниці Алжиру — віцечемпіонки світу 2022 року Іман Хеліф, яка виступає в першій напівсередній вазі.

У стартовому раунді Олімпіади у ваговій категорії до 66 кг Хеліф зустрілася з італійкою Анджелою Каріні, яка є срібною призеркою чемпіонату світу-2019. Алжирка здобула дострокову перемогу після того, як у першому ж раунді Каріні відмовилася продовжувати поєдинок. Бій тривав 46 секунд.

Чому Каріні не продовжила бій

Після двобою італійська боксерка пояснила, що зазнала надто важких ударів у підборіддя й носа та вирішила далі не ризикувати здоровʼям.

“Моє серце розбите, — цитує Каріні The Guardian. — Я вийшла в ринг, аби вшанувати памʼять про мого батька. Мені багато разів казали, що я — воїнка, але я обрала зупинитися задля мого здоровʼя. Так сильно мене не били ніколи в житті. Я не могла завершити бій після удару в носа”.

“Незалежно від того, хто був переді мною, що мене не цікавить, попри всі суперечки, я просто хотіла перемогти, — додала Анджела. — Для мене це не поразка. Як на мене, якщо ти виходиш у ринг, ти вже переможниця. Я тут не суддя. Не мені казати, чи це справедливо, чи ні”. Також Каріні побажала Хеліф “пройти до кінця та бути щасливою”.

Іман у коментарі BBC Sport сказала: “Я тут заради “золота”. Я битимуся з усіма”.

У чому звинувачують Хеліф

Іман Хеліф — одна з двох боксерок, які беруть участь в Олімпіаді-2024 попри те, що не пройшли “гендерний тест”, або “тест на стать”, на чемпіонаті світу-2023 у Нью-Делі. Друга боксерка — дворазова чемпіонка світу з Тайваню Лінь Ю Тін, яка розпочинає виступи 2 серпня.

Хеліф дискваліфікували з торішньої світової першості за кілька годин до бою за “золото”. Змагання проходили під егідою Міжнародної федерації боксу (IBA), яку очолює росіянин Умар Крємльов і яку не визнає Міжнародний олімпійський комітет (МОК) через низку корупційних скандалів.

Згідно з заявою IBA, спортсменки не проходили тест на рівень тестостерону — натомість було проведено інше дослідження, деталі якого не розголошують. Федерація визначила, що атлетки не відповідають критеріям допуску та можуть мати “переваги” над іншими учасницями. Сам Крємльов запевняє, що в боксерок знайшли чоловічі хромосоми (XY).

Також в IBA поставили під сумнів “справедливість” і “безпеку спортсменок” на Олімпіаді-2024 через допуск Хеліф і Лінь.

Як таке рішення коментують у МОК

Згідно з політикою МОК, федерації самі розробляють правила допуску до Олімпійських ігор у їхніх видах спорту, оскільки вплив тестостерону чи інших характеристик на можливості й переваги спортсменок у жіночих категоріях може різнитися, залежно від специфіки спорту. У випадку боксу за критерії на цих Іграх, як і три роки тому в Токіо, відповідає МОК.

Представник МОК Марк Адамс заявив, що “всі, хто змагається в жіночій категорії, відповідають правилам допуску” і “в їхніх паспортах вказано, що вони жінки”. “Це не питання трансгендерності. Хочу на цьому наголосити”, — цитує Адамса The Guardian.

Цю позицію МОК ще раз підтвердив у спільній заяві з олімпійським комітетом боксу, в якій нагадав, що ті самі критерії застосовувалися впродовж усіх кваліфікаційних турнірів. Розроблені правила, як стверджує МОК, базувалися на тих самих засадах, що існували ще до Ігор у Токіо, коли IBA не була відсторонена.

“Ці спортсменки змагалися багато разів упродовж численних років, — зауважив представник МОК. — Вони не зʼявилися нізвідки. Вони виступали [на Олімпійських Іграх-2020] у Токіо”.

До 2023 року Хеліф брала участь у трьох чемпіонатах світу й у 2022-му виграла першу медаль — “срібло”. Лінь має два “золота” (2018, 2022) і “бронзу” (2019) з мундіалів. Обидві змагалися на Олімпіаді 2021 року: Іман вибула у чвертьфіналі, а Ю Тін — в 1/8-й.

Для Хеліф бій проти Каріні на Олімпіаді-2024 був лише пʼятим у карʼєрі, що завершився достроково. За статистикою BoxRec, алжирка провела 46 поєдинків і виграла 37 із них.

На думку МОК, Халіф і Лінь стали “жертвами раптового й свавільного рішення IBA” на чемпіонаті світу-2023, що було ухвалене “без належної процедури”, та наголосив, що національні федерації мають домовитися про створення нової міжнародної федерації, аби бокс залишився в олімпійській програмі. Сам комітет змінювати правила посеред змагань без серйозних і науково обґрунтованих підстав не планує.

Як реагують на ситуацію в боксі

Срібна призерка чемпіонату світу-2023, австралійка Кейтлін Паркер не погоджується з допуском Хеліф: “Я не згодна з тим, щоб подібне дозволяли, особливо в єдиноборствах, де це може бути надзвичайно небезпечно. Не те щоб я не спарингувала з чоловіками, але це може бути небезпечно, і це мають серйозно дослідити. Добре, що такі речі виходять на поверхню, і їх обговорюють”.

Утім, її партнерка по команді Тіана Ечіґерей зауважила: “Я гадаю кожен випадок треба розглядати окремо. Якщо ми говоримо про те, щоб я билася з реальним чоловіком, тоді ні, я це не підтримую. Але в їхньому випадку я не можу сказати точно”.

“Особисто я вважаю, що вона не зробила нічого, щоб називати її “шахрайкою”, — відреагувала на скандал ірландка Емі Бродгерст, яка здолала Іман Хеліф у фіналі ЧС-2022. — Я гадаю, вона такою народилася, і це поза її контролем. Той факт, що її перебоксували девʼять жінок, багато про що говорить”.

Тим часом Олімпійський комітет Алжиру засудив “безпідставні й несправедливі напади” на їхню спортсменку та повідомив, що організація доклала всіх зусиль, аби гарантувати безпеку Хеліф.

Наступний бій за участю Іман Хеліф відбудеться в суботу, 3 серпня, о 18:22. Її суперниця у чвертьфіналі — угорка Анна Луца Гаморі, бронзова призерка Європейських ігор-2023. У коментарі BBC Sport Гаморі сказала, що зняття Каріні було “її вибором”, а вона ж “обіцяє битися до кінця”: “Я не знаю правди. Мені байдуже. Я просто хочу перемогти”.

Суспільне Спорт

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x