Головні новиниНовини Олімпіади

Магучіх, Хижняк, сестри Алексіїви та інші: головні надії українців на медалі Олімпійських ігор 2024

У Парижі незабаром стартують 33-ті за ліком літні Олімпійські ігри. До Парижа приїдуть 140 українських спортсменів. Україна буде представлена найменшою кількістю спортсменів в історії на Олімпійських іграх. Перед цим антирекорд був на Іграх у Токіо у 2021 році (155 атлетів). Найбільше представництво на Іграх-2024 Україна матиме у легкій атлетиці — 25 спортсменів.

Проаналізуємо хто з українців має найбільші шанси на здобуття медалей. Головні надія українців покладається на легкоатлетку Ярославу Магучіх, яка нещодавно встановила світовий рекорд: виконала стрибок на 2,10 та побила 37-річний рекорд болгарки Стефки Костадинової. Ярослава є бронзовою призеркою Олімпіади-2020.

Сестри Марина та Владислава Алексіїви. Спортсменки є чемпіонками Європейських ігор 2023 року, чемпіонками Європи та срібними призерками світового чемпіонату 2022 року. На Олімпіаді в Токіо сестри здобули “бронзу” для України у груповому заліку. У Парижі вони можуть покращити свій результат.

Боксер Олександр Хижняк (до 80 кілограмів) спробує здобути золоту медаль, яку через власну легковажність не вдалося отримати 2021 року в Токіо. У фіналі легковажно програв бразилійцю Еберту Консейсау.

Ліцензію на змагання у римській боротьбі завоював переможець минулої Олімпіади Жан Беленюк. Він спробує поповнити колекцію нагород у вазі до 87 кілограмів. Олімпійський чемпіон у міжолімпійському циклі більше сконцентрувався на діяльності народного депутата, ніж на спорті. Через те його досягнення протягом останніх трьох років — бронза чемпіонатів світу та Європи — не вражають. Утім, згадуючи, як раціонально й прагматично Беленюк, маючи травмоване плече, провів олімпійський турнір у Токіо, можна не сумніватися, що він здатен поборотися за золото й на цій Олімпіаді. Інший український греко-римлянин Парвіз Насібов (до 67 кілограмів) також може порадувати успішним виступом і поборотися за золоту медаль.

У жіночій боротьбі реальними претендентками на медалі будуть Оксана Лівач (до 50 кілограмів), Аліна Акобія (Грушина) (до 57 кілограмів) та особливо бронзова призерка попередньої Олімпіади Ірина Коляденко (до 62 кілограмів). У міжолімпійському циклі Ірина двічі виграла чемпіонати Європи, здобула бронзу чемпіонату світу й тепер хоче розвинути олімпійський успіх.

Чотириразова призерка Ігор Ольга Харлан також братиме участь в Олімпіаді-2024. МОК допустив фехтувальницю попри дискваліфікацію на чемпіонаті світу в Італії, коли Харлан відмовилася потиснути руку росіянці. У колекції Ольги трофеїв бракує лише індивідуальної олімпійської звитяги. Хоча на медаль у команді шанси українських шаблісток теж традиційно високі. Узагалі ж українське фехтування в Парижі матиме найменше представництво в історії. Якщо серед жінок на Ігри пробилися лише шаблістки й шпажистки, то чоловіки вперше за часи виступів України на Олімпіадах не мають представників узагалі.

18-річний стрибун у воду Олексій Середа має у своєму активі виступ в юному віці на Олімпіаді-2020 (шосте місце). Він за три останні роки здобув чотири медалі чемпіонатів світу, виграв ще одне золото чемпіонату Європи й став дворазовим чемпіоном Європейських ігор-2023. То ж на олімпійських іграх 2024 буде претендентом на медаль і сам, і в дуеті з Кирилом Болюхом.

Українська каноїстка Людмила Лузан на попередній Олімпіаді здобула дві нагороди — срібло й бронзу. У Парижі може знову боротиметься за золото і сама, і в парному екіпажі з Анастасією Рибачок.

Українські плавці мають перспективи на успіх. Михайло Романчук на попередніх Іграх здобув дві нагороди: срібло на дистанції 1500 метрів вільним стилем і бронзу на 800-метрівці кролем. У міжолімпійському циклі він оновив власний національний рекорд на дистанції 1500 метрів (14.36,10) і став на обох коронних дистанціях чемпіоном Європи.  Також молоді Олександр Желтяков та Владислав Бухов можуть заявити про себе на Олімпійських іграх.

Дзюдоїстка Дар’я Білодід спробує перевершити успіх Олімпіади в Токіо-2020, де вона виборола бронзову медаль у ваговій категорії 48 кг. На Іграх у Парижі Білодід виступатиме у вазі до 57 кг та у статусі чемпіонки Європи з дзюдо 2024 року.

Відзначимо, що у прогнозі Gracenote щодо результатів ХХХІІІ Олімпійських ігор збірна України перебуває на 19 сходинці медального заліку. Аналітики вважають, що українські атлети можуть здобути 13 медалей: 2 золоті, 1 срібну та 10 бронзових. Найуспішнішими для нашої збірної називають змагання у бойових мистецтвах, греблі, стрільбі, плаванні, фехтуванні та легкій атлетиці.

Минула літня Олімпіада закінчилася для України найгіршим результатом в історії незалежності – вона посіла 44 місце з однією золотою медаллю, шістьма срібними та дванадцятьма бронзовими. Сподіваємося, що результати українців на Олімпійських іграх 2024 перевершать досягнення Токіо-2020.

Андрій Шевчук

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x