Виділені новиниНовини Олімпіади

Бідний: Гітлеру дали укріпитися за рахунок ОІ-1936. Де гарантія, що ОІ-2028 відбудуться?

Виконувач обов’язків Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний провів аналогію між використанням Олімпіади у пропагандистських цілях лідерами нацистської Німеччини та сучасної Росії.

– У нас зараз, мені здається, модно критикувати президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха. Зачитаю його цитату: «Навіть якщо країни перебувають у конфлікти чи стані війни, їхні спортсмени будуть мирно жити разом під одним дахом в Олімпійському селищі» Багато українців не дуже добре сприйняли ці слова. Ви знаєте напряму цю людину. Як він ставиться до нашої ситуації, до війни в Україні? Чи багато він зробив для дискваліфікації росіян?

– Я не знаю його безпосередньо, жодного разу з ними спілкувався. Це така досить консервативна організація. Вони скрізь декларують свою нейтральність і автономність від державних органів. Вони ледь не демонстративно ігнорують будь-які звернення від органів державної влади.

Якщо згадаєте, у 2022 році було підписано спільну заяву 35 міністрів спорту з різних країн. І фактично Міжнародним олімпійським комітетом було повністю проігноровано таке звернення. Заява стосувалася неприпустимості допуску росіян і білорусів до міжнародних змагань.

Ці його висловлювання повністю в дусі нейтральності, якоїсь олімпійської хартії. Я так розумію, що це вимушений був збагнути і Томас Бах, і все керівництво МОК. Все ж таки, якими б автономними вони не були, вони функціонують у суспільстві. Спорт – це невід’ємна частина суспільного життя. І, як то кажуть, якщо ти не займаєшся політикою, політика починає займатися тобою.

І є безліч прикладів з історії, коли саме через спорт вибудовувалась і конструювалась якась архітектура міжнародної великої політики. До речі, нещодавно вийшла дуже цікава книжка «Спорт поза політикою» – на сайті нашого Міністерства можна побачити, була презентація. Там  безліч таких кейсів є.

Так само і з Олімпійськими іграми. Можна згадати Олімпіаду 1936 року в Берліні, коли саме Гітлеру тоді дали укріпитися за рахунок надзвичайно вдалого проведення Олімпійських ігор. Було знято дуже класний фільм Лені Ріфеншталь «Олімпія», який став еталоном якогось арійського духу, підкреслював перевагу арійської раси. Фактично це дало йому додаткові стимули, додаткові ресурси задля того, щоб потім розв’язати найкровопролитнішу війну в історії.

Після того, нагадаю, 4 Олімпіади не відбулися. Враховуючи ситуацію, яка сьогодні в світі, де гарантія, що Олімпійські ігри 2028 року в Лос-Анджелесі відбудуться? Хто може дати таку гарантію, якщо диктатору і далі дати зрозуміти, що він рукопожатний?

Атлети, наприклад, які поза політикою. Ну і добре, що вони не беруть участь у пропагандистських заходах. Але ж вони за спорт, їх же змусили. Фактично ми розцінюємо їх як агентів гібридного впливу. Ця війна сьогодні – це війна не тільки на полі бою, це війна за сенси, війна за розум наших людей, за їхні думки.

І якщо ми будемо говорити, що от добре, дивіться, все ж гаразд, представники Росії нормально знаходяться на міжнародній арені, з ними можна говорити, їх можна вітати з перемогою, фактично нічого такого не відбувається. Хоча як так можна казати?

Як може сьогодні наш атлет, який втратив близьких, виходити спокійно і ставитися з поваги до свого супротивника, якщо він знає, що ця людина підтримує ту війну, яка вбила його близьких? Це абсолютно неможливо. Це дуже великий виклик для нашого спортсмена.

Тому фактично МОК сьогодні був змушений дослухатися до тих аргументів, які надає суспільство. Дійсно останні рішення, які вони приймали, були достатньо відповідальними та дозволили добитися такого результату, – сказав Бідний.

Спорт Арена

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x