СОЧИ-2014
  Сделать стартовой
  Добавить в Избранное
  Главная страница
  Архив новостей
  Календарь
  Рейтинг по медалям
  ВИДЕО
  Гостевая книга
  
ВИДЫ СПОРТА
  Биатлон
  Бобслей
  Вокруг Сочи-2014
  Горные лыжи
  Керлинг
  Конькобежный спорт
  Лыжное двоеборье
  Лыжные гонки
  Прыжки с трамплина
  Санный спорт
  Скелетон
  Сноуборд
  Фигурное катание
  Фристайл
  Хоккей
  Шорт-трек
  
ОЛИМПИАДЫ
  ВАНКУВЕР-2010
  ПЕКИН-2008
  ТУРИН-2006
  АФИНЫ-2004


Сможет ли Украина взять медали на Олимпиаде Сочи-2014?
Скорее всего нет
Однозначно возьмет
Результаты
 06.08.2008 | 14:24:14 | Спортивная гимнастика Число просмотров новости  
КОЗІЧ: «Навіть вночі мені сниться гімнастика»
Абсолютна чемпіонка та призерка першостей Європи Аліна Козіч асоціюється з повільними мелодіями

А себе вона уявляє кішкою з природними граціозними рухами та вмінням у потрібний момент випустити пазурі. Саме це, вважає Аліна, допомагає їй досягти успіху у вільних – своєрідному танці на килимі і найвидовищнішому виді спортивної гімнастики.

- В усіх наших дівчат – нові і доволі оригінальні вільні вправи, – похитуючи ніжкою у такт веселій мелодії, почала розмову Аліна Козіч. – І музика у кожної з нас ексклюзивна – фонограму записував «живий» оркестр. Я виступатиму під інструментальну мелодію на пісню Дженіфер Лопес. У мене вільні – це «коронний» номер, я до безтями працювала над кожним найдрібнішим елементом. «Водичка» – сполучні комбінації, які і додають привабливості та естетичної цінності вільним вправам – вийшла красивою, а акробатика доволі складною. Спеціально до Пекіна підготували нові акробатичні діагоналі. Особливо наполегливо ми з тренером працювали над подвійним бланшем уперед – елементом, на якому я впала на попередній Олімпіаді. Але чи включимо його до програми, вирішимо перед стартом. Якщо я буду в найкращій формі – ризикну зробити його ще раз, але якщо щось буде не так, робитиму лише «стабільні» елементи. Також роблю ставку і на багатоборство, тому на тренуваннях «проходжу» через усі прилади.

- Хто з суперниць може завдати найбільшого клопоту?
- Передусім китаянка Чен Фей. У неї найвища базова оцінка – 6,5. При хороших розкладах я також «вийду» на 6,5 бала, в іншому випадку отримаю 6,3. Не можна забувати й про румунок: Сандра Ізбаза стала на килимі чемпіонкою Європи. Грізною суперницею є британка Елізабет Твіддл – довгий час у неї були проблеми з ногами, і тому вона змагалася виключно на брусах. Тепер же Бетті відновилася і планує «взяти» медаль ще й на вільних. Коли вона «літає» на брусах, не можна не милуватися Твіддл. Але її вільні я взагалі би не оцінювала. Вправи на килимі вимагають чистоти ліній, краси та гармонії рухів, а в неї – це лише сукупність складних акробатичних стрибків. Коли Твіддл не стрибає, вона взагалі не рухається. Про хореографію тут говорити не доводиться... Гадаю, складна акробатика не може компенсувати хореографію. Тому не розумію високих балів, які виставляють їй судді.

- Вільні вправи – твоя візитівка. А як почуваєшся на інших приладах?
- Опорний стрибок у мене залишився з минулого «багажу» – рондат та пірует на 240 градусів з коефіцієнтом 5,5. Команді я допоможу у цьому виді. На брусах мені дається все складніше. І хоча у командній першості на цьому приладі є кому виступати – Ірі Краснянській, Даші Згобі, Насті Коваль, на брусах я не «халявлю», працюю більше, ніж на інших приладах, щоб не провалити багатоборство. А на колоді почуваюся досить впевнено. Про це свідчить «срібло» єврофоруму.

- На передолімпійських турнірах гімнастки зазвичай приховують всю міць своєї «зброї», щоб потім на Іграх піднести суперницям сюрприз...
- Переконана, що в Пекіні від конкуренток побачу зовсім інші комбінації, ніж ті, з якими вони виступали на чемпіонаті Європи чи етапах Кубка світу. Олімпіади завжди багаті на несподіванки. В Афінах мене понад усе здивувала американка Карлі Паттерсон, яка в підсумку стала абсолютною чемпіонкою. Але здивувала мене не стільки диво-елементами, як своєю стабільністю та незворушністю. Складалося враження, що вона виступає не на Олімпіаді, а на якійсь першості клубу, настільки вона була сконцентрованою, впевненою та розкутою.

- Чого навчила тебе афінська Олімпіада?
- Мені було тоді 16 років, і виступати було набагато простіше – ніхто від мене нічого не вимагав. Тепер же вимагають – у першу чергу я сама від себе. В Афінах я «перегоріла» та дуже втомилася: я змагалася всі дні – кваліфікацію, командні змагання, багатоборство. І кожен день я налаштовувалася, як на останній. Тепер же викладатимусь повністю тоді, коли це буде найбільше потрібно. І не хвилюватимуся, як панночка на своєму першому балу.

- Чи є перед стартом відчуття, що все буде добре?
- Я взагалі перед стартом нічого не відчуваю. Зате довіряю внутрішньому чуттю тренера Сергія Буцули. Він завжди знає, як все складеться, однак до кінця змагань нічого мені не каже.

- Наші тренери і судді хвалять твій характер. Кажуть, що ти вже стала дорослою – відповідальною і максимально зібраною...
- Це приходить з віком та досвідом. Я не помітила, коли сталися такі зміни. Я ніколи не була байдужою до долі команди, однак колись зрозуміла, що повинна брати на себе відповідальність. Без вміння концентруватися в потрібний момент та без відповідальності за свої вчинки результату ніколи не досягнеш. А ще я зрозуміла, що відповідальною потрібно бути не лише в залі, а й поза межами – це значить суворий режим, дієта, необхідні процедури. Що у спортсмена не може бути неспортивного життя. Кожна хвилина підпорядковується одній меті – досягти результату. Титули чемпіонки та призерки першості континенту – це ніщо порівняно зі званням олімпійської чемпіонки. А ця Олімпіада може бути останнім шансом чогось досягти.

- Скільки годин на добу ти думаєш про гімнастику?
- Усі 24! Навіть вночі мені сниться гімнастика. Після тренування у залі я продовжую тренуватися уві сні. А що мені ще може снитися як не гімнастика? Часто вночі я «змагаюся» – у знайомих та незнайомих залах, у пустелі, де серед пісків стоять гімнастичні прилади. Навіть якщо сон не про гімнастику, у ньому все одно багато якихось гімнастичних речей.

- З Ірою Краснянською ви – найкращі подруги. Як вдається дружити конкуренткам?
- А в нас просто немає іншого виходу. Ми живемо та тренуємося разом. Спільна справа нас об’єднує, а не провокує на конфлікти. Ми знаємо, якою ціною дається кожна медаль, тому розуміємо одна одну з півслова і поспішаємо на допомогу, коли це потрібно. Було, що Іра не потрапляла до команди, залишалася поза збірною і я. Але жодна з нас не тримала каменя за пазухою – ми співчували і намагалися розрадити.

- У мами вистачає нервів, щоб дивитися твої виступи по телевізору?
- Вона страшенно хвилюється, але не пропускає жодної трансляції. Ігри в Афінах вона дивилася з іконою на колінах. Бабуся дивиться всі види, окрім вправ на колоді. Коли транслюють ці змагання, вона тихенько встає і виходить з кімнати.

Олена САДОВНИК

Високий Замок



Версия для печати
 МНЕНИЯ ЧИТАТЕЛЕЙ
  Последние новости

05.10.2015 | Биатлон | Михаил ФОМЕНКО: «Хотелось бы стать лучшей третьей сборной»
08.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Открытие Олимпиады посмотрело 3 млрд человек
08.02.2014 | Сноуборд | Первое золото Олимпиады берет США
08.02.2014 | Лыжные гонки | Украинки не добрались до медалей в скиатлоне
07.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Открытие Олимпиады началось с казуса
07.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Самые необычные спортсмены сочинской Олимпиады
07.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Где смотреть открытие Олимпиады в Сочи
07.02.2014 | Биатлон | Григорий Шамрай: будем рады любому месту на подиуме
07.02.2014 | Биатлон | Фантазия: Олимпийские объекты в центре Нью-Йорка
07.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Календарь Олимпиады в одной картинке
07.02.2014 | Вокруг Сочи-2014 | Золотая лихорадка



При использовании материалов сайта ссылка на www.olympicgames.com.ua (для интернет-изданий гиперссылка) обязательна.
Політика конфіденційності
Copyright © 2004 Все права защищены